Alex Sombo

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 juni 2018

Enligt somliga har Alex Sombo en medfödd dragningskraft till att vilja underhålla. Efter många år på scen tillsammans med andra blommar han nu ut till den artist han innerst inne alltid har varit.

Låten 'Be Free' är din första egna singel, men visst har du turnerat med andra artister länge?
– Stämmer bra! Jag har satt ihop olika band och mest kört covers. S/O the Natashas, Sombo and the Solar System och Watchtower! Jag sökte mig ofta till scenen under min tid på Kungliga Tekniska Högskolan och hittade alltid folk som var taggade på att lira musik som vi diggade.

Varför blev det inte tal om att göra den här sologrejen innan nu?
– För att vara helt ärlig nu. Det var Sebastian Karlsson i Idol 2005 som inspirerade mig och gjorde att jag sökte mig till scenen under tonåren. Att börja skriva egen musik ligger inte i något minne utan har växt fram från att ha spelat mycket på scen. Jag fann kärleken när jag blev 22 och jag sökte mig till någon solo-karriär på grund av det tror jag ... alltså att stå på scen som soloartist med egen musik. Även om jag har riktigt bra människor runtomkring för att kunna leverera är det kärleken som driver mig!

'Be Free' påminner mig om att våga tro på mig själv och bli en jäkla star!

Låten handlar alltså om just det här? Att du blommar ut till den artist du alltid varit?
– Låten är en påminnelse om att jag måste våga bli artist. Första versen kom till när jag var som mest irriterad och trött på jobb. Den handlar om att jag vill bli fri från mitt nio till fem-jobb för att bli artist.

Att släppa något gammalt för att öppna upp en nytt kapitel och fokusera på passionerna i livet.

Östermalms Studio 2007 som du jobbat med är ju särskilt på kartan i och med Junior Brielle ...
– Det är sjukt duktiga människor som ansvarar för den studion. Robert Jallinder i bandet Vita Bergen blev ihop med en av mina närmaste vänner och efter ett parkhäng på söder klickade vi direkt. Han berättade om sitt band och jag blev riktigt inspirerad av vad de höll på med. Det har gått riktigt bra för dom och under åren har Robert berättat om Studio 2007 som han styr med Jakob Kullberg och Hampus Bergh.

Så på alla hjärtans dag sa jag ... "Fan Rob, vi måste boka ett session och skapa!"

Jag tycker att vi har något som kan bli en singel längre fram. Hoppas vi får tid att skapa mer!

Det finns vad jag förstår redan två färdiga låtar till. 'Give Me My Life' och 'Coming Along'?
– Det är två riktigt dansiga låtar som definitivt skulle kunna släppas snart. Just nu måste jag bestämma mig över vilken låt som blir nästa och dessa är två av alternativen. Jag är svintaggad på uppföljaren!

Vi har redan mycket som är klart ... jag vill släppa det så fort det är färdigt ... så i sommar!

Är det här människorna du vill fortsätta jobba med?
– Just nu vill jag fortsätta jobba med de som jag redan har ett samarbete med. Det känns hur bra som helst.

Producenten Kristoffer Öhrvall är också med på ett hörn ... i alla fall på den här första låten?
– Låten kom fram när jag och Kristoffer satt i hans studio ute i Slaktis för att skapa något tillsammans från grunden. Det var något nytt för oss för att vi hade oftast börjat på något som Kristoffer skrivit. Det bästa minnet från inspelningen är när vi skapade sticket och jag spelar upp The Blaze och deras 'Territory' som referens. Kristoffer köper viben, han börjar bygga, jag lägger kommentarer, vi spelar in sång, han lägger in mer beats och så har fyra-fem timmar gått förbi som trettio minuter.

Magisk känsla!

Även Martin Akelius?
– Det var riktigt ballt. Martin är grym och hans erfarenheter som mastertekniker är ovärderlig.

Är det så här det vanligtvis ser ut när ni skriver på nytt material?
– Vi ses i en studio, vi lyssnar på några låtar som vi diggar just nu, någon börjar plinka på ett instrument, jag börjar sjunga melodier med påhittade ord, någon i rummet fastnar för vissa delar och ur melodierna växer låtens struktur fram med förankring i låtar vi lyssnat på tidigare.

Som med Robert i Studio 2007. Det är ett resultat av vad riktigt duktiga människor kan styra upp.

Jag anar främst soul och RnB i 'Be Free' men där finns också popmelodi som rör sig under ytan?
– Det stämmer. Min röst har väldigt tydliga soul-inslag och det poppiga soundet kommer från att både jag och Kristoffer ville göra låten lätt att relatera till. Jag minns att jag tänkte mycket på Lorde och Seinabo Sey när jag spelade in sången. Själva soundet är något jag och Kristoffer byggt tillsammans ...

Och är en produkt av två kreativa hjärnor som får jobba fritt.

Vilka är dina förebilder?
– När det kommer till livescenen har Moneybrother varit med mig sedan tonåren. Hans mellansnack och samspel med bandet och känslan att varje konsert är hans sista. Men musikmässigt blev jag helt tagen av tiden med The Kooks, The Libertines och Arctic Monkeys.

Jag var en riktig indienörd, still is! Men Justice gjorde kaos med mig 2007 på Hultsfred. Jag säger Justice, vilka snubbar! Det var en tid då de var coolast i hela världen och var något helt nytt.

Du har ju som sagt showat mycket live innan. Vem är du på scen?
– Jag är mig själv upphöjt till tre. Jag vill underhålla, överraska och omfamna publiken. Folk som känner mig har beskrivit mig som ett energiknippe som man inte kan få nog av. Det var min egen debutspelning
på Pophouse nu i maj. Vi hade fullt hus och satte dessutom rekordkväll.

Det väntar fler sådana spelningar.

Redan nu under sommaren?
– Jag och mitt team håller på och bokar just nu faktiskt. Det är riktigt kul att se att det är så många som vill boka mig och jag är riktigt taggad på att få spela live inför en ny publik.

För att få reda på var och när jag spelar är det smidigast att följa mig på mina sociala medier!

"I'm looking to change the path and reach for desire". Vad är din dröm nu efter första låtsläppet?
– Drömmen framåt är stora scen på Gröna Lund. Känslan att få kliva upp på scener som jag har älskat att gå till under åren. Att spela för publik är roligast, men känslan att gå från studion med en demo i lurarna ligger inte långt därifrån. Med debuten har jag fått börja ge en liten känsla av mig som artist och jag ser fram emot att släppa mer under året för måla upp en tydligare bild av mig.

Jag hoppas att folk som lyssnar tycker att det finns något där ...

Och att jag får fortsätta beröra med min musik. Jag fick väldigt fin feedback på debuten så en stor del av drömmen är att få fortsätta spela. På sikt vill jag att folk med djupa fickor tror och investerar i det jag vill göra och på så sätt kunna bli en artist som får göra långa turnéer.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com