Alex Gerdt

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 17 augusti 2017

Alex Gerdt är en artist med ett eget tonspråk och uttryck. Efter att ha släppt debutsingeln 'Can't forget about you' i fjol är Alex nu tillbaka med fulllängdsalbumet 'Contradictions'.

Hur har tiden sen släpptet av din debutsingel varit? Den finns också med på den här skivan ...
– Jag har skrivit många låtar och gått igenom en del låtar som jag skrivit tidigare för att försöka välja ut tio låtar till albumet. Jag kände att det verkligen var dags att släppa ett soloalbum och jag tyckte att låtarna fanns där. Jag skulle beskriva albumet som ett personligt album med intressanta texter och ett eget sound.

Men samtidigt är det pop som jag tror många kan ta till sig. Svårt att säga.

Jag tycker att många av låtarna är motsägelsefulla. Men jag tycker livet ofta också är motsägelsefullt.

Vad har varit den stora utmaningen med att sätta ihop ett helt album?
– Att välja ut låtarna och att spela in bra versioner av dom. Det har känts bra att jag lyckats spela in dom flesta av låtarna helt själv men  jag är också glad att jag fick med mig så bra musiker som verkligen tog albumet till en annan nivå. Johan Westre är med på piano och trummor, Lotta Gerdt och Ida Nordenberg har körat och Kati Raitinen Gerdt spelar cello.

Målet är att den här skivan ska nå ut till många nya lyssnare. Mycket jobb återstår där. Men jag ser både den här skivan som en nystart för mig och som en satsning på mig själv i stort.

Vad sätter igång ditt låtskrivande?
– Jag skriver många låtar och jag sitter och jobbar med det dagligen. Jag försöker oftast göra färdigt varje låt för att sedan se om det är något att ha. Jag blir oftast inspirerad av det som känns svårt. Jag skriver oftast texterna som en helhet, en berättelse snarare än utvalda ord och fraser som tillslut bildar en låt.

Vad har du för musikaliska förebilder att dra inspiration ifrån?
– Allt ifrån Dennis Locorriere till David Grey, John Mayer, Teitur och Ben Howard.

Jag tycker att hela albumet egentligen håller en ganska jämn nivå i låtarna. När ska vi lyssna?
– När ni har tid att ta till er texterna samtidigt som musiken. I bilen, till exempel.

Om jag ändå skulle välja ut någon speciell skulle jag säga att 'Clarity' står lite högre än de andra ...
– Texten i den handlar om saker som kan vara avkopplande eller stressfria. Som en gammal snabb bil, en bergstopp eller en öde plats. När jag sjunger låten drömmer jag mig ofta till en sådan plats.

Har du nån egen favorit också?
– Låten 'Too dumb' skrevs väldigt fort och känns enkel och tydlig och jag gillar texten. Det kan ju bero på att den är så nyskriven men jag gillar den för att den känns okonstlad.

Kommer du att ställa dig på några scener nu i samband med det här albumsläppet?
– Den mesta av tiden hittills har gått till att göra skivan, med undantag för någon mindre spelning. Så jag har inte haft nån mest minnesvärda spelning än. Men jag vill komma ut och spela riktigt mycket nu.

Jag håller också på att boka in ett release-gig nu!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com