Albin Wass

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 23 maj 2017

Nu intar han musikscenen. Intervjun möter Albin Wass i ett samtal om att ta sig an något annorlunda från teatern, att ha jantelagen som bränsle och debutsingeln 'Radio'.

Jag såg att 'Radio' ändå på ganska kort tid fått ett rätt så stort antal spelningar redan?
– Ja, responsen har varit helt fantastisk! Det har gått och går fortfarande mycket bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Det har varit väldigt mycket fina kommentarer och det är jag tacksam för! Den har fått stöd från internationella bloggar som The Drunken Cocounut, Scandipop, Ultra Music och Future HC.

Du har framförallt sysslat med teater tidigare vilket är något du gjort sen du var tolv år?
– Ja, det var då jag fick mitt första jobb. Det var på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och där gick jag från att i princip aldrig spelat teater till att spela inför cirka fyrtahundrafemtiotusen besökare varje säsong. Det var en väldigt speciell känsla och jag kommer ihåg att jag älskade varje sekund av det även om det stundvis var väldigt tungt eftersom varje besökare vill ha en del av kakan. En var konstant uppvaktad av någon som ville ta bilder eller bara få ens uppmärksamhet liksom.

Det är en fantastiskt lärorik skola, som jag är så sjukt tacksam över att få ha gått igenom!

Vilka teateruppsättningar har vi sett dig i?
– Lite olika, men de största är produktionerna på Astrid Lindgrens värld, Skistar Sälen och en uppsättning av musikalen 'Grease' i Linköping där jag spelade Danny Zuko.

Är det vad du är mest stolt över hittills?
– Spontant skulle jag säga min första premiär ... första gången jag stod på scen inför fler än tusen personer. När man tagit det steget för första gången liksom. Det var en mäktig känsla kommer jag ihåg.

Hur har det varit att vara artistiskt lagd och samtidigt ha växt upp i en småstad som Kisa?
– Jag har nog främst sett de som positivt. Allra mest för läget. Det var nära till städer där man lätt kunde hålla på med de artistiska elementen så det blev en hel del resande. Sen har jag absolut känt av jantelag och sådär men jag har försökt att använda den tvivel som fanns som någon slags extra bränsletank.

Som man kan ta till när man börjar tvivla på sig själv ...

Var det på teatervägen du också hittade till sången?
– Nja, på sätt och vis. Jag har alltid sjungit sen jag var liten. Mycket längre än vad jag spelat teater. Men om jag inte hade hittat in i teatervärlden så tror jag inte att jag hade varit där jag är idag för det var nämligen tack vare mitt första jobb vid tolv års ålder som jag träffade Johannes Timander som är en av producene-rna som jag jobbar med idag! Steget till att singeldebutera kom främst från att jag kände att det var rätt tid för mig, och det var dessutom en låt som jag trodde på och tyckte om.

Är det här det första låterbjudandet du fått?
– Jo, det skulle jag säga. Har inte fått en låt till mig på det sättet förut. Helt riktigt. Låten kom till mig genom att jag kom i kontakt med Johannes, vars bror jag kände från tidigare, och vi började snacka om att göra något ihop. Han spelade låten för mig, och jag fastnade för den, men efter att ha hört den versionen som till slut blev den som vi släppte var jag såld. Den är väldigt mycket 'pop-house' skulle jag säga. Den börjar ganska lågmält för att sen växa in ett riktigt skönt 'tungt' drop som har en väldigt skön vibe.

Melodin är väldigt glad medan texten är lite mer dyster.  Jag gillar den kontrasten skarpt och man kan lyssna på den närsomhelst! Enligt mig så är det just det som är det bästa med 'Radio'. Den är som en kam-eleont. Den funkar på förfesten, promenaden, springturen, när du städar, ja, listan kan göras lång.

Vad handlar den om?
– 'Radio' handlar mycket om att inte riktigt känna sig sedd och förstådd. Att en inte riktigt når ända fram. Den belyser hur viktigt det är att se och höra alla de signaler som personer i ens omgivning ger en, annars är det lätt att relationen blir dålig eller förloras helt.

Vill du även skriva dina egna låttexter framöver?
– Utan tvekan! Mitt mål är att en dag kunna släppa material med egna texter. Men jag är inte riktigt där! Jag kommer jobba lite med att tolka andras låtar och posta på Youtube också, som känns som en bra väg att gå just nu och hitta lite inspiration till ännu mer eget material!

Just nu har jag inga specifika planer på en EP eller så utan jag kommer försöka få ut nytt material och nya singlar men på vilket sätt är inte spikat än. Förhoppningsvis så kommer det kunna släppas lite nytt inom några månader. Det blir spännande att se hur och när det blir!

Vad lyssnar du själv på för musik?
– Allt, tänkte jag säga ... men jag är allätare när de gäller musik. Jag lyssnar mycket på pop, house, jazz och RnB, ja, det jag känner för i stunden helt enkelt. Det är väldigt olika beroende vilken mood jag är i.

Hur blir det med spelningar och teaterföreställningar i nuet?
– Inte några teaterföreställningar just nu ... just nu fokuserar jag på musiken, men det är inte omöjligt att det kommer upp något snart. Jag har några bokade spelningar i nuläget, det är allsång och förbandsspel-ningar för det mesta och det känns sjukt kul att få komma ut och spela!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com