Agneta Sjödin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 29 augusti 2018

Den kända programledaren står vid ett vägskäl i livet. Singeltillvaron har stagnerat och TV-karriären hotas. Det är premissen för karaktären Helena i Agneta Sjödins skönlitterära roman 'Drömdagboken'.

Den kända programledaren, singeltillvaron, tv-karriären i förändring, dagboksskrivandet som en slags terapi och Me Too. Det är lätt att få för sig att det finns självbiografiska delar i den här boken?
– Jag hade påbörjat boken när hela Me Too rullade igång, jag fick gå tillbaka och göra vissa ändringar och korrigeringar. Det var oundvikligt att inte ha med det. Boken är inspirerad av mitt liv och min person, sedan har jag skruvat till det något för att få in lite mer dramatik.

Men visst finns det en hel del beröringspunkter.

I viss mån går det nog inte att undgå?
– Svårt att säga, men på ett vis är det ju så att allt kommer från mig eftersom det är jag som är författaren, så mina erfarenheter från livet och mina känslor genomsyrar naturligtvis.

Så hur skulle du måla upp handlingen som vi får följa i boken?
– Jag har hämtat inspiration från mitt eget liv och läsaren får följa Helena, en kvinna som står i ett vägsk-äl. Singeltillvaron har stagnerat och TV-karriären hotas när uppdragen sinar och branschen skakas av Me Too-skandalen. Dottern Moa har flyttat hemifrån. Kvar finns Helena i en allt tystare lägenhet. Hennes nära, väninnorna, finns där för långa luncher och stöttar i vått och torrt. Träningen lyfter henne från de svartaste tankarna men hon kan inte mota den stigande frustrationen hon känner inombords.

Vad är egentligen viktigt? Vad ska hon göra med resten av sitt liv? Finns det överhuvudtaget ett "resten av sitt liv" när man närmar sig femtio år? Eller är ens glansdagar över då?

Hon börjar skriva ner saker att göra? 
– När Helena börjar skriva ner sina drömmar i en drömdagbok öppnas en dörr till en mer positiv väg och sakta men säkert tänds hoppet inom henne ...

Du fyllde ju själv femtio förra året. Vad har du hittat för svar på frågan om "resten av livet"?
– Jag ska fortsätta mitt skrivande, mitt författarskap. Uppleva och se så mycket av världen som möjligt.

Fortsätta på den väg jag går nu helt enkelt ...

Det var tidigt nittiotal när du först slog igenom i TV-rutan som programledare för 'Tur i Kärlek'. Kunde den då tjugotre-åriga Agneta Sjödin ana att hon senare skulle skriva nio böcker?
– Nej, verkligen inte. Hade någon sagt till mig att jag så småningom skulle slå mig in på en författarkarriär hade det inte känts sannolikt. Jag drömde om att bli skådespelare, den drömmen vilar fortfarande inom mig. Författare tänkte jag aldrig. Men tydligen finns det en massa berättelser inom mig som vill ut.

Hur blev det istället programledare du blev?
– Jag jobbade som ljussättare på ett produktionsbolag i Jonsered, utanför Göteborg, MTV i Jonsered. De sökte programledare till TV4 och 'Tur i Kärlek' och jag fick frågan ... och på den vägen är det.

Vad fick dig att börja skriva?
–  Jag fick en idé och hittade ett samarbete med Bazar förlag helt enkelt. Den första boken var en intervju-bok, 'Vändpunkter', och efter den kom min första roman 'En kvinnas resa'. Det ger mig en möjlighet att förmedla något som kan beröra och påverka. Förmedla något som vilar inom mig.

Något som känns viktigt att dela med mig av, till de som vill läsa.

Var en eventuell vändpunkt för dig familjens flytt till Stockholm?
– Det var jag som flyttade till Stockholm när jag var runt sjutton år, inte familjen! Men att komma till en större stad innebar naturligtvis större möjligheter.

Att jobba med TV och att skriva är väldigt olika roller som lite kräver att man antingen kan vara ex-trovert och ta in andra människor eller introvert och mest lyssna till sig själv. I vilket trivs du bäst?
– Jag tycker om att leva i både de världarna, jag finner en balans däremellan. Allt det som har haft betydelse för mig, det som har fått mig att må bra och resa mig, det vill jag också dela med mig av i mina böcker.

Det extroverta och introverta föder och när varandra.

Vilka böcker har haft stor påverkan på dig som människa?
– J.R.R. Tolkiens verk i tonåren hade stor betydelse. Författare som Stephen King, Marianne Fredriksson och Paulo Coelho är andra som jag läst med stor behållning!

Den som inspirerat mig mest är kanske framförallt författaren Paulo Coelho.

Vad hoppas du i sin tu att 'Drömdagboken' ska ge de som läser den?
– Att de ska bli mer medvetna om sina innersta drömmar. Att våga omfamna och leva i de drömmarna. Och att de ska få fokus på vad som är viktigt i livet och efter bästa förmåga sträva efter det.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Andreas Lundberg

danieljohn@intervjun.com