Adrijana

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 januari 2017

Tre veckor till Melodifestivalen. Intervjun möter Adrijana i ett samtal om att äntra Sveriges största scen med låten 'Amare', den plötsliga tävlingsmentaliteten och dagens singelrelease av 'Nån som mig'.

Dina första singlar kom först i fjol och nu börjar du året med Melodifestivalen. Det går bra nu?
– Det känns helt underbart, men samtidigt så nervöst eftersom jag aldrig i mitt liv varit med om något så stort! 2016 har gått så fort och det har gått så mycket bättre än förväntat! Från 'Mammas Opel' till Mello liksom. Jag trodde att det var ett skämt ... blev så glad men samtidigt jättenervös ... eftersom det här är det största man kan göra i Sverige. Och att jag får ta en del av det är bara fantastiskt.

Jag hoppas att jag ger alla en bra show med en härlig stämning och en massa Amare.

Tror du hiphop kommer gå hem i det här sammanhanget?
– Min låt är ingen hiphop-låt utan mer en poplåt med lite hiphop-känsla i den. Och den är väldigt modern, och ny så tror många kommer att gilla den. Det är en väldigt modern låt, men som ändå har det här Mello-stuket. Den handlar om kärlek ... men modern kärlek ... inte den typiska 'lovie dovie' låten. Amare betyder ju kärlek på latin och det här är en cool och flörtig kärlekslåt. Man vågar säga det man tänker på med den.

Det jag brukar tänka på som låtskrivare är att folk inte ska ha för svårt att förstå och hänga med i låten. Så enkel text med enkel och en unik melodi. I detta fall var det just ordet 'Amare' som gjorde hela grunden till låten och då vill man att det ska fastna i folks huvud.

Är det viktigaste att folk ska kunna koppla till det du sjunger om direkt?
– Nej, det är inte alltid viktigt. Så länge som man gör bra musik och folk älskar det du gör så är det bra! Jag får inspiration ifrån allt och ingenting. Kan få värsta texten i huvudet både mitt under en utekväll eller när jag bara är hemma och slappar ...

Hur kom låten med i Melodifestivalen?
– Martin Tjärnberg hade ett fett beat som han producerat och när han visade mig det så fick jag så mycket inspiration och skrev allt på typ trettio eller fyrtio minuter. Sen så spelade vi in allt. Det gick också snabbt då grymma, grymma Martin vet hur jag vill att det ska låta!

Jag tyckte att låten hade en Mello-känsla i sig så jag tänkte väl "varför inte?" Pratade med min manager Melika och Universal Music och de höll med. Så vi skickade in den bara.

Är du med för att vinna?
–  I början var det mycket att bara vara med för att visa upp mig ... att visa upp vem jag är, min musik och så vidare. Men nu när det närmar sig så blir jag sjukt tävlingsinriktad. Så det är klart jag vill vinna! Om jag tar mig till Kiev ... knacka i trä ... så vet jag faktiskt inte på vilket språk jag ska framföra låten. Men låten är förståelig och bra oavsett språk då 'Amare' är ett väldigt internationellt ord.

Vad är din tidigare relation till festivalen. Brukar du titta?
– Mello har i min familj varit som en tradition att kolla på varje år. Man älskar Mello då man varje år upptäcker nya artister och ny bra musik som man inte har hört innan. Som Loreen och 'Euphoria'. Hon är Mellos drottning vad folk än säger. Har fått samma fråga och ger samma svar till alla! (skrattar)

Hur är dagarna för dig nu när det är några veckor kvar innan du går upp på scen?
– Nu på fredag den 13 januari släpper jag även min första singel med Universal Music som heter 'Nån som mig'. Just nu är det mycket repetition inför Mello, vilket bara är spännande och roligt ...

Vem är du på scen?
– Jag är på scen som jag är utanför scenen. Jag är väldigt glad och har mycket energi och det är exakt det jag visar på scenen. Vill att folk ska bli glada av min låt men även känna igen sig vilket jag tror många, särskilt tjejer, kommer att göra. Musiken har varit i mig sen jag var liten har alltid sjungit och skrivit egna texter sen jag var tio år. Började seriöst för två år sen där jag gick till en studio i Växjö för att spela in lite. Arti-steriet har alltid funnits i mig, det vet jag. Sen jag varit liten har jag sett mig på stora scener och på stora turnéer, och jag tror att det är den drömmen som fått mig att jobba mer och vilja mer.

Jag har alltid tänkt att ska man lyckas som artist så finns det ingen plan B. Allt eller inget ...

Och nu kommer du stå på en scen inför miljontals. Har du uppträtt i Göteborg innan?
– Ja, en gång 2015 så fixade bästa Enver Ramirez, från Ladron Recordings, ett uppträdande på en klubb i Göteborg. Det var riktigt fett! Men min mest minnesvärda spelning är när jag var i Östersund. Det var inte så stort eller det bästa ljudet men publiken var magiska. Det för mig gör hela uppträdandet.

Är det en skön och glad publik så smittar det av sig och jag får mer energi och glädje.

Svensk hiphop har börjat bli rätt populär utomlands. Hur ser den publiken ut för dig?
– Jag har några få lyssnare runt om i världen och några är från USA. Så det är alltid roligt. Jag är tvärtom och kan inte vara utan Lil Uzi Vert och Travis Scott nu.

Innan Melodifestivalen var det nyår. Vad la du för nyårslöfte?
– Jag har aldrig nyårslöften för kan aldrig hålla dom ... och då blir jag arg (skrattar)

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com