Adrian Modiggård

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 14 maj 2017

Ur slumpen kom en musikvideo. Intervjun möter Adrian Modiggård i ett samtal om att filma på Magaluf, låtskrivande i stort och hur mycket av en inspiration Orup egentligen är.

Det har nu alltså släppts en musikvideo till din senaste singel ... som spelades in på Magaluf?
– Det är en slump att videon blev av där. Blev nedbjuden av några vänner som lånade en lägenhet i Palma. Tusen spänn, tur och retur, vilket passade bra. Så jag lånade kamera. Visste inte om jag skulle använda det men att jag i alla fall ville försöka göra en själv.

Vi åkte bara förbi Magaluf kort med bil en dag. Stället var en besvikelse måste jag säga.

'Magaluf' är inte första gången du flörtat med Orup? Han känns som en inspirationskälla?
– Jaså, inte direkt faktiskt. Men vi båda älskar säkert Motown och alla de gamla schyssta grejerna och sjunger på svenska. Där kan det nog finnas en koppling. Han är ju en av våra grymmaste enligt mig.

Vilka skulle du då istället namnge?
– The Beatles ligger som en trygg grund för mig och det mesta från den gamla goda tiden ... men det är en ständig utveckling och jag får influenser utan att jag märker det, tror jag.

När skrev du den här låten? 
– Jag går nästan bara på känn och sjunger och spelar mest hela tiden när jag skriver låtar och den här har jag haft i process ett bra tag som så många andra låtar. Men den kom ur den där känslan jag hade ett tag och ett house-piano. Den handlar om en vidrig känsla vissa kan få ibland när de blir kära eller älskar nån.

Sot ...

Hur var det att bli med-producerad av Magnus Frykberg?
– Jättesoft! Jag har producerat den och putsat och mixat klart demon med Magnus. En mycket nice dude.

Du gör mycket musik på svenska idag men där i början skrev du snarare en del på engelska ...
– Ja, jag lallade snarare fram textklyschor till mina låtar, samtidigt som jag ibland fick in en del intressant content i vissa. Men det kommer liksom inte naturligt på samma sätt på engelska. Släppte knappt nånting av det jag skrev då, just därför, men allt finns ju kvar på hyllan. När jag testade att skriva svensk text så var det lite som en ny värld öppnade sig där man bara kan sjunga och skriva mer som man pratar. Det blir närmare den jag är och omgivningen runt mig.

Dessutom är jag uppväxt med svensk rock så det föll sig naturligt snabbt.

Du blev en rätt så naturlig ingång till musiken med tanke på din pappa, Werner. Som för den oinsatte är medlem i Eldkvarn och även spelat med bland andra Ulf Lundell. Vad är ditt första musikminne?
– Det är underbart fint, det var en väldigt bra tid. Önskar att alla fick ha en sån farsa som jag har. Jag minns att jag tyckte det såg häftigt ut att spela på rockkonserter. Jag har sett det hela mitt liv.

Det verkar ju va en redig kick? Jag verkar gilla kickar.

Kan något nytt med Eldkvarn tänkas bli av? Du har ju varit med på ett hörn där nu ...
– Om Plura vill köra igen så är jag gärna med om jag får.

Vilka har varit dina bästa egna framträdanden hittills?
– Det var en fet spelning på nått som heter Tantoklafset för ett par år sen, och sen var det största nog Eldk-varns fyrtioårs-jubileum på Cirkus, och några till med dem på olika festivaler.

Anser du själv att du kommer ur en vistradition?
– Snarare en rock-tradition men jag tror att alla melodier man hört i barnfilm och sånt sitter inpräntat i en. 'Rasmus på luffen' och alla Astrid Lindgren och så ...

Jag tänker på att du tilldelades Ted Gärdestad-stipendiet för inte så länge sedan. Hur var det?
– Jag blev och är så glad och stolt!

Vad betyder musiken för dig idag?
– Den är väl allt men typ ingenting på samma gång. Musik är livet, sorg och glädje, typ. Ibland brukar jag tänka att "music is just music" när den fuckar mig mentalt.

Kan vi se fram emot något mer nu när den här musikvideon finns ute att se och lyssnas på?
– Absolut, singlar, EP-skivor och ett nytt album is coming up ...

Kan det bli tal om några fler gästsamarbeten i stil med Miriam Bryan-samarbetet från i fjol?
– Kommer inte på nån på rak hand, men kommer samarbeta med fler andra snart, most definitely. Jag frågade bara och hon kom förbi i en timme, la det och gick igen!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com