Adam Englund

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 24 juni 2016

Ett år efter EP-skivan som korade han till Borås egen Håkan Hellström är Adam Englund nu tillbaka på engelska, under artistnamnet Polarsea, och med en av sommarens bästa poplåtar.

Du har förstås skrivit mycket på svenska innan och har bland annat kommit att kallas för Borås eget svar på Håkan Hellström. Vad var det som fick dig att vilja skriva låtar på engelska nu?
– Jag har det senaste året börja skriva låtar på engelska, mest för jag har en dröm om att skriva låtar åt andra artister i framtiden. Så jag har suttit mycket hemma med gitarren och drömt mig iväg hur det skulle låta om typ, Bono från U2 eller Adelé sjöng någon av låtarna. Men sen kände jag mig sugen på att prova nått nytt och spela in en av låtarna i studion. Så på den vägen är det! Men jag har absolut inte släppt mitt svenska projekt. Det kommer komma mer grejer i framtiden där också.

Det som är sen gammalt är väl att även 'Don't Let Me Go' är en låt som lätt hamnar på repeat ...
– Oh, stort tack, vad kul att höra! Det är en riktig klubbig popdänga, en låt som förhoppningsvis sätter sig lätt på folks huvuden! Jag tycker att det som utgör en riktigt bra poplåt framförallt är en grym melodi och en text som är lätt att komma ihåg, men som ändå har ett djup i sig.

Det var väl framförallt de pelarna jag följde när jag skrev låten.

Även om det du sjunger framstår som ganska mörkt är det rätt uppiggande låt?
– (Skrattar) Ja, precis. Det är många som säger att de blir glada när de lyssnar på låten, även fast låtens handling är rätt mörk och sorglig. Låten handlar om att man vill ha en person så mycket att det blir till en besatthet. Den här låten skrev jag faktiskt efter av erfarenheter.  Det var faktiskt inget planerat att göra melodin ”glad” utan melodin kom till i studion efter texten och musiken var klar.

Men jag tycker det blev en skön kombo av både vemod och glädje.

Det är inte helt olikt dina låtar på svenska?
– Man skulle kunna säga att det här är lite mer elektroniskt och klubb-popigt nu än innan. Eftersom mitt talspråk är svenska så blir det ju inte lika naket och utlämnande att sjunga på engelska. Man kommer lättare undan med en text på engelska än på svenska! Men sen överlag har övergången varit bra med språkskiftet. Har varit ute mycket och trubadurat i mina dagar, så man har ju sjungit en och annan 'Save Tonight' och 'Don’t Look Back in Anger' ...

Det blir absolut skillnad att skriva på de olika språken. På svenska kan jag ju mer ord än vad jag kan på engelska, men jag försöker alltid vara sann och äkta vilket språk jag än skriver på. Även om det kan vara svårt att tro i en poplåt där jag sjunger 'Don't Let Me Go' hundra gånger.

På ett sätt börjar du om på nytt här med nytt artistnamn och en annan riktning ...
– Jag älskar utmaningar och hela den här grejen med att byta namn och sjunga på engelska är en utmaning. Så jag tycker bara det är kul att försöka bygga upp någonting helt nytt.

Tanken bakom namnet Polarsea är att det både ska vara mäktigt, men även mystiskt!

Så hur har det gått så här långt?
– Det har varit ett väldigt bra mottagande. Det känns som att många har fattat grejen med låten, att det just är en popdänga som ska va lätt att komma ihåg. Har varit mycket svenska och även några utländska musikbloggar och musiksidor som skrivit fint om låten. Så det är ju alltid kul!

Blir det fler låtar av det här slaget nu?
– Det som jag har i planerna just nu är att släppa musikvideon till 'Don't Let Me Go'. Sen får vi se vad som händer. Videon kommer inte att släppas förens om två veckor. Jag håller lite på den! Det är faktiskt min storebror Jacob Englund som har filmat och regisserat den. Vi spelade in musikvideon helt själva, så det var sjukt mycket jobb, men samtidigt väldigt kul. Den utspelar sig både hemma i mitt kök, men också i naturen runt om i Sverige. Jag har mycket låtar men vill inte säga för mycket ...

Det är kanske inte det kreddigaste att dra upp men jag har fått höra att Markoolio varit en förebild?
– (Skrattar) Absolut! När jag var liten ville jag bli den nya Markoolio! Han var en gud för alla kidsen! Så jag minns när jag var runt tolv år så lärde jag mig några av hans låtar och alla klasskompisar blev sjukt imponerade. De trodde inte sina öron! Jag hittade till musiken när jag var runt åtta år, då jag hittade morsans gamla sletna gitarr i en gaderob hemma. Den var så långt inslängd att den nästan hittade till Narnia. Men jag tog i alla fall fram den och började plinka på den, och sen den dagen har min bästa vän varit gitarren. Men det var när jag var runt tretton år som jag började skriva låtar. Jag kände då att jag hade så mycket tankar i huvudet som jag ville få ut på nått sätt, och det fick bli att skriva låtar om dem.

Vilka artister började du se upp till efter Markoolio-tiden?
– Jag växte ifrån Markoolio när jag blev äldre. Men ett band som jag alltid beundrat är Coldplay. Sångaren Chris Martin är en av mina absoluta förebilder! Första konserten jag såg var Coldplay i Globen. Sjukt bra!

Vad tycker du om popscenen i Sverige?
– Jag tycker att pop-sverige idag är helt fantastiskt. Vi har så sjukt mycket duktiga artister, producenter och låtskrivare som alla gör ett riktigt bra jobb. Vi ska vara stolta!

Du har själv vunnit 'Svensktoppen nästa' hemma i Borås?
– Det va otroligt kul att vinna den tävlingen och det var bra för mitt självförtroende inom musiken. Innan Svensktoppen satt jag mest hemma i mitt pojkrum och skrev låtar. Men med den tävlingen så vågade jag att ställa mig på en stor scen och framföra egna låtar. Så hela den grejen var fantastisk kul och bra för mig.

Just för tillfället känner jag att tävlande inom musik ligger på hyllan. Jag har ju varit med en del de senaste åren på olika tävlingar och det har varit kul men oerhört påfrestande.

Men jag ska aldrig säga aldrig för mer i framtiden.

Hur ser din sommar ut nu?
– Jag kommer att ha några spelningar i sommar, men det kommer framförallt bli mycket jobb med låt-skrivande och annat inför framtida projekt. Sen blir det även ut och resa också, man måste ju njuta av sommaren! En perfekt sommarkväll för mig är när man sitter ett skönt gäng på en strand, dricker kall öl och lyssnar på musik, den där tjejen som man är kär i håller om en, och man ska snart iväg på konsert.

Där har du en riktigt go sommarkväll!

Vilken musik måste spelas i bakgrunden av allt detta?
– 'Stad i ljus' med Tommy Körberg. Det är en låt som man aldrig kommer tröttna på!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com